Kasos Uždegimas: Ką Valgyti?

Jei jūs sergate kasos uždegimu, turbūt kyla klausimas, ką galite ir ko negalite valgyti, o be to, svarbiausia, kad jūs galite sumažinti arba visai panaikinti skausmą, kurį sukelia kasos uždegimas, atsižvelgdami į tai, ką valgote. 

Ką galima valgyti?

Vertėtų valgyti tokius produktus, kurie neturi pridėtinio cukraus, rafinuotų angliavandenių ir riebalų, todėl kasa neišskirs daugiau fermentų. Be to, galbūt nustebsite, bet iš savo maisto raciono 25 proc. kalorijų turėtumėte gauti iš riebalų, o tai reiškia, kad laikantis 2000 kalorijų per dieną, tai būtų 55 g riebalų. Svarbiausia, kad valgytumėte dažnai, bet mažomis porcijomis, nes tai palengvins kasos darbą ir leis joms atsigauti. Galima valgyti:

  • Neskaldytus grūdus – neskaldytų grikių, perlinių kruopų ir kt. košės, duona ir kiti gaminiai;
  • Vaisius ir daržoves;
  • Ankštinius augalus – pupelės, pupos, sojos, žirniai ir kt;
  • Neriebius pieno produktus – neriebi varškė, neriebus jogurtas (geriausia natūralus), graikinis jogurtas ir kt.;
  • Liesą mėsą – vištiena (krūtinėlė liesiausia, šlaunelės riebesnės), triušiena, kalakutiena, veršiena, jautiena. Turite žinoti, kad liesa mėsa yra gaminama verdant, troškinant ir verdant garuose.
  • Liesą žuvį – menkė, lydeka, ešerys, karpis, šamas ir kt.

 

Ką valgyti su saiku?

Su saiku ir nedideliais kiekiais turėtumėte vartoti sveikus riebalus. Sveiki riebalai – tai riebalai, esantys neperdirbtuose maisto produktuose. Tai gali būti:

  • avokadai,
  • alyvuogių aliejus,
  • riešutai ir sėklos – anakardžiai, žemės riešutai, graikiniai riešutai, migdolai ir kt.,
  • riebi žuvis – lašiša, ungurys, silkė, erškėtai ir kt.

Kokių produktų vengti?

Sergant kasos uždegimu dažniausiai privaloma laikytis skystos dietos, t.y. valgyti skystą maistą ir gerti daug skysčių. Sergant lėtiniu kasos uždegimu vertėtų vengti šių maisto produktų ir gėrimų:

  • Alkoholio;
  • Keptų ir riebių patiekalų, pvz.: padažų, greito maisto, riebios mėsos, pieno produktų;
  • Baltos duonos;
  • Cukraus;
  • Daug fruktozės turinčių produktų;
  • Perdirbtų produktų.

Dėl šių maisto produktų, kasa gali išskirti daugiau fermentų nei įprastai. Tokius produktus, kaip pvz., balta duona, turėtumėte vartoti saikingai.

Apibendrinant galima pasakyti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl ir mityba yra labai individuali. Tai priklauso nuo amžiaus, svorio ir maisto toleravimo, todėl jei jums kyla klausimų dėl savo mitybos, turėtumėte pasitarti su gydytoju ar dietologu.