Kasos Uždegimas: Ką Valgyti?

Jei jūs sergate kasos uždegimu, turbūt kyla klausimas, ką galite ir ko negalite valgyti, o be to, svarbiausia, kad jūs galite sumažinti arba visai panaikinti skausmą, kurį sukelia kasos uždegimas, atsižvelgdami į tai, ką valgote. 

Kokių produktų vengti?

Sergant kasos uždegimu dažniausiai privaloma laikytis skystos dienos, t.y. valgyti skystą maistą ir gerti daug skysčių. Sergant lėtiniu kasos uždegimu vertėtų vengti šių maisto produktų ir gėrimų:

  • Alkoholio;
  • Keptų ir riebių patiekalų, pvz.: padažų, greito maisto, riebios mėsos, pieno produktų;
  • Baltos duonos;
  • Cukraus;
  • Daug fruktozės turinčių produktų;
  • Perdirbtų produktų.

Dėl šių maisto produktų, kasa gali išskirti daugiau fermentų nei įprastai, dėl šios priežasties gali prasidėti priepuolis. Tokius produktus, kaip pvz., balta duona, turėtumėte vartoti saikingai.

Ką galima valgyti?

Vertėtų valgyti tokius produktus, kurie neturi pridėtinio cukraus, rafinuotų angliavandenių ir riebalų, todėl kasa neišskirs daugiau fermentų. Be je, galbūt nustebsite, bet iš savo maisto raciono 25 proc. kalorijų turėtumėte gauti iš riebalų, o tai reiškia, kad laikantis 2000 kalorijų per dieną, tai būtų 55 g riebalų. Svarbiausia, kad valgytumėte dažnai, bet mažomis porcijomis, nes tai palengvins kasos darbą ir leis joms atsigauti.

Kokius produktus galima valgyti:

  • Neskaldyti grūdai;
  • Vaisiai ir daržovės;
  • Ankštiniai augalai;
  • Neriebūs pieno produktai;
  • Liesa mėsa.

Ką valgyti su saiku?

Sveiki riebalai – gali būti vartojami saikingai ir nedideliais kiekiais:

  • avokadai,
  • alyvuogių aliejus,
  • riešutai ir sėklos,
  • riebi žuvis.

Apibendrinant galima pasakyti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl ir mityba yra labai individuali. Tai priklauso nuo amžiaus, svorio ir maisto toleravimo, todėl jei jums kyla klausimų dėl savo mitybos, turėtumėte pasitarti su gydytoju ar dietologu.